zaterdag 25 oktober 2008

Gladde rails door bladeren ??

Het herfstseizoen is weer aangebroken en dus vallen er bladeren op de rails waaruit de zware tram steeds wat olieachtige vloeistof perst; en dus worden de rails glad en is het soms lastig de heuvels in het museum te beklimmen of af te dalen. Gelukkig kan vanuit de tram zand op de rails gestrooid worden (vóór de wielen vanuit speciale zandbakken) zodat er meer grip ontstaat.


foto: René Platjouw

Ook hebben we nog onze Rr3 railreinigingstram uit Amsterdam die een hoop troep van de rails kan verwijderen, onder het motto "Haal de Enka spons erover" (klik voor de historie HIER)

Uiteraard moet een trambestuurder meer alert zijn en rekening houden met een langere remweg, maar tot grote problemen of ongelukken heeft dit gelukkig nog nooit geleid. Wel wordt bij gladheid de zware aanhangwagen 1050 in de remise gehouden om te voorkomen dat een tram echt niet meer boven kan komen.

Wat u ook elders mocht hebben gehoord of gelezen: de tram in het Openluchtmuseum rijdt veilige rondjes. Vanuit de coördinatie van de tramafdeling kwam desgevraagd de volgende toelichting: “..de trams worden door gediplomeerde bestuurders gereden. De bestuurders en conducteurs worden periodiek getraind op moeilijke situaties, zoals slechte baanomstandigheden, maar ook materieelstoringen worden gesimuleerd. Een deel van het materieel is daarnaast al voorzien van noodremvoorzieningen; een ander deel krijgt deze (extra) aanpassing in de nabije toekomst. Ook is er een speciaal waarschuwingsysteem met lichten,  dat ongewenste aanvaringen met ander verkeer op het museumterrein moet voorkomen! “

railreiniger Rr3 (foto René Platjouw)

vrijdag 3 oktober 2008

Zullen we het nog een keertje over doen?

De herfst is begonnen...
En helaas is dat maar al te goed te merken. Regen en veel bladeren maken de tramrails glad. Maar er is ook een voordeel: het is  herfstvakantie.

Van 11 tot en met 26 oktober zijn er volop activiteiten in het museum.  Het is uw laatste kans om de verrassende presentaties rondom het thema 'Relaties door de jaren heen' te zien. Kortom de laatste weken van het zomerseizoen hebben nog heel wat te bieden.

We duimen voor droog weer. Maar ook als het soms even regent is een bezoek aan het museum nog leuk. Want met 90 historische gebouwen is er altijd wel één in de buurt om te schuilen. 

Ludiek evenement op zondag 12 oktober

Zullen we het nog een keertje over doen?

foto: de tivolies, van de website www.tivolies.com

Afegelopen 12 oktober vond een ludiek evenement plaats in het kader van jaarthema "Relaties door de jaren heen". Echtparen testen of ze - na al die jaren - nog steeds een goede match zijn en zo ja...dan kunnen ze elkaar opnieuw het ja-woord geven in het Zeeuwse kerkje. En dat hebben mijn vrouw Connie en ik ook gedaan. Er zijn 59 paren door een officiele Arnhemse ambtenaar van de burgelijke stand (opnieuw) in de echt verbonden.

Verder was er een boeiend optreden van Familietrio De Tivolies met "De Tivolies gaan met de Trolleybus!" over de ontmoeting tussen buschauffeur Bernhard en zijn Hella (kijk ook op www.tivolies.com). 
In de tram werden verhalen verteld over de liefde. 
De show is te zien door klikken Tivolies Trolleybus.