zaterdag 7 juni 2025

Welkom bij de museumtrams van het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is vanaf 29 maart 2025  weer volledig geopend . Alle gebouwen zijn toegankelijk en er rijden weer trams om de 7 minuten.

Het zomerseizoen 2025 start met de hernieuwde inzet van de GETA76 na een uitgebreide restauratie van wielen en onderstellen.

Ook de Groninger GTG41 is volledig klaar voor de inzet gedurende 1 seizoen. Daarna gaat deze helaas terug naar Amsterdam waarmee we de opknapbeurt hebben geruild voor een mooi aantal rails dat bij ons vervangen moest worden.

Foto Diederik Menting  maart 2025

Eind september 2023 kwamen alle trammedewerkers (vrijwel allemaal vrijwilligers) weer eens samen voor een groepsfoto met daarachter de nu aanwezige typen trams.

Foto: Ivo Hutten.


In augustus 2023 komt ook de aanvulling op de Amsterdamse 903 binnen. Een originele aanhangwagen die bij een eerste test in prima conditie blijkt te zijn.  Hieronder een foto van de 958 op zaterdag 12 augustus 2023.

foto: Wietze Landman

 

In de zomer van 2022 zijn twee trams binnengekomen in ons museum: een bloedneus uit Amsterdam en een PCC tram uit Den Haag. Zie enkele berichten verderop.

Foto Diederik Menting

 

Nog steeds vieren we dat onze museum trambaan 25 jaar bestaat en dat de Haagse tram uit 1921  100 jaar bestaat (foto hieronder). Kijk op de website van het openluchtmuseum om te zien wat er op verschillende dagen te beleven is. 


Lente 2021. Motorwagen HTM274 met gast-aanhanger HTM779 (foto Kees v Leeuwen)





Herfst 2021. Geta76 door de lens van Kees van Leeuwen.



Zomeravonden augustus2020 (foto Diederik Menting)

Klik hier voor de favoriete trams van onze tramcoordinator Diederik Menting.

Hier een overzicht van de trams in het museum





Ruim twintig jaar geleden reed een historische tram zijn eerste rondjes in het Arnhemse museumpark. Tegenwoordig bezorgen  zes motorwagens, een bijwagen en een railreiniger uit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Arnhem museumbezoekers dagelijks een onvergetelijke beleving van het historische persoonsvervoer in ons land.





Lente in het museum (foto Kees van Leeuwen)


In het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem rijden sinds 1996  gerestaureerde oude trams. Sinds september 1944 was de tram uit Arnhem verdwenen na het  hevige oorlogsgeweld rond de Rijnbrug.

U treft in het museum trams aan uit Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Arnhem uit de periode 1920 tot 1980. Bij elk van de zes haltes vindt u een rolstoelbrug. In het zomerseizoen kunt u iedere 5 tot 7 minuten een tram verwachten. De tram is gratis, d.w.z. inbegrepen in de entreeprijs van het museum.

Fred op weg naar Canada september 2018 (foto Kees van Leeuwen)


Bekijk de trams van het Openluchtmuseum door de ogen van tramcollega Kees van Leeuwen.


Met de Museumjaarkaart  is  de toegang tot het museum geheel gratis, inclusief gratis toegang tot alle trams.  Mooier kunnen we het niet maken.



In 2013 maakte Wim de Knegt een foto van alle vrijwilligers.

klik op de foto om te vergroten.
GESCHIEDENIS
In de regio Arnhem reden van 1911 tot 1944 elektrische trams (daarvoor ook al een paardentram). De daarvan bestaande weblog bevat naast fotomateriaal ook persoonlijke herinneringen van Henk Wiggerts die al vanaf 1994 aan het museumtrambedrijf verbonden is.


Over deze museumtram-weblog:
Deze weblog is een privé-initiatief en heeft dus geen officiële status of organisatorische band met het museum. Ook op de website van het Openluchtmuseum vindt u veel informatie over het trambedrijf.

Historie en een overzicht van het museumtrambedrijf vindt u door te klikken op Overzicht museumtrambedrijf


Commentaren en aanvullingen zijn zeer welkom op wietze.landman@gmail.com of via de telefoon op nummer 026-3648948 of 06-57336898

Vergeet niet zo nu en dan eens een kijkje te nemen op de eigenzinnige spoorwegwebsite van Nico Spilt met complete aktiviteitenagenda.

LET OP: het Openluchtmuseum  heeft haar website volledig vernieuwd. Het kan zijn dat enkele links in deze weblog daarom niet meer goed werken. Excuses daarvoor.


woensdag 4 juni 2025

Inmiddels al een vertrouwd gezicht in ons museum: de open bijwagen 600 uit Amsterdam. Ook deze zomer kunnen bezoekers erin rondrijden.

Tekst en foto van Diederik Menting


Inzet bij mooi weer

Ook dit jaar was het weer mogelijk om gratis gebruik te maken van de open aanhanger uit Amsterdam. Deze was zeer geliefd onder de bezoekers, zo bleek uit het bezoekersonderzoek van 2024. De open aanhanger zal vanaf zaterdag 7 juni bij mooi weer gaan rijden.


In juli en augustus gaan we in ieder geval op donderdag en zaterdag met deze open bijwagen rijden. Bij mooi weer en ruimte in de beschikbaarheid van onze vrijwilligers zullen we de inzet verhogen.


Achtergrondinformatie

Dit rijtuig is een replica, in 2000 gebouwd door medewerkers van de Stichting Rijdend Elektrisch Tram Museum.


In 1893 werden door de Amsterdamse Omnibus Maatschappij een groot aantal open paardentramrijtuigen in dienst gesteld. Na de omzetting van het bedrijf in Gemeente Tram Amsterdam kwam de Gemeentetram dan ook in het bezit van een groot aantal paardentramrijrijtuigen.


Bijna 200 van deze paardentramrijtuigen werden geschikt gemaakt voor de dienst achter de elektrische motorrijtuigen. Zo ook het aanhangrijtuig 211, wat in 1914 vernummerd werd in 600 en deel uitmaakte van de deelserie 597 - 600 (ex AOM 208 - 211). De gehele serie open aanhangrijtuigen van dit type omvatte de nummers 566 - 600. In deze rijtuigen was plaats voor 22 zittende en 18 staande passagiers.


De 600 werd in 1937 gemoderniseerd en werd pas in de loop van 1943 buiten dienst gesteld, om in 1948 te worden gesloopt. Van de serie werden de nummers 589 - 593 verkocht aan Nijmegen, die ze na ze te verbouwen in dienst stelde als GTN 201 - 205.


Het gemis van een zo karakteristiek rijtuig was in 1990 aanleiding voor één van onze (oud-)collega's om de mogelijkheden voor de herbouw van een dergelijk rijtuig na te gaan. In 1975 waren al de restanten teruggevonden van de vergelijkbare 606 en opgeslagen, in afwachting van verdere beslissingen. Het werd echter een complete herbouw van dit unieke rijtuig.