maandag 5 september 2005

blikken museumtram door André Goossens


klik op de foto voor een grotere afbeelding


Speelgoed.

Terwijl psychologen zich zorgen maken over het vele computergebruik door kinderen, heeft Dieter Lehnhardt, directeur technisch machinebouw, het blikken speelgoed weer op de markt gebracht. Computer spelletjes geven kinderen vaak te weinig kans om er hun fantasie in te kunnen uitleven. Van vroeger weet ik nog dat we met treinen en trams speelden die met een veermotor aangedreven werden.
In deze moderne tijd is ook dit speelgoed wel met de tijd meegegaan, er is nu een sterke elektromotor ingezet bestuurd door middel van een goedgekeurde trafo die aan alle eiligheidseisen voldoet.
Na de introductie op de Spielwaren Messe in Nürnberg heeft dit speelgoed een geweldige vlucht gemaakt. In Duitsland worden deze trams verkocht met opschriften van diverse museumbanen. Reden voor mij, om de fabrikant te vragen er de tekst op te zetten van ons Openlucht Museum.
Als proef wilde men dat doen, vandaar dat in onze museumwinkel deze tram te koop is. Speelgoed waar kinderen weer hun fantasie in kunnen leggen. Om hun fantasie te prikkelen liet ik de tram het nummer 76 geven en de bijwagen het nummer 1050. Tramfanaten hebben me verteld dat de tram niet lijkt op de echte 76. Laten kinderen daar nou anders over denken !
Mijn kleinzoon speelt er mee of hij zelf tramdirecteur is. De modelbouwers onder ons weten dat een aantal fabrikanten het water tot aan de lippen staat mede omdat er te weinig jonge mensen geïnteresseerd zijn in de modelbouw. Toch kan ik melden dat onder tramhobbyisten juist meer mensen tot de trammodelbouw toetreden. Dit was voor Connexxion een reden om ook de tram Utrecht - Nieuwegein / IJsselstein in model uit te brengen, na Amsterdam met zijn Combino’s, weer een Nederlandse tram. Straks volgt ook nog het model van de Randstadrail-
voertuigen.
Tot slot, in model is nog verkrijgbaar onze 76, fabrikant Alfred Rieß, en de 631 van
Skippytram Huissen.
Aanvullingen voor onze blikken tram, zoals wissels en meer rails, heeft de firma Wentink-treinen, Steenstraat te Arnhem in voorraad.

André Goossens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten