zaterdag 25 februari 2006

proefritten met de Amsterdamse railreiniger Rr3

De Amsterdamse railreiniger is in 2005 grondig gerestaureerd; de eerste proefritten door het museumpark zijn achter de rug. Veel lawaai en stof tot in de bomen. Oftewel hij doet het prima !!
6 juni 2006 Rr3 met nieuw reclamebord


René Platjouw (trambestuurder te Amsterdam, en geregeld werkzaam in de museumremise in Arnhem) heeft in het blad voor tramvrijwilligers (Trammelantjes) o.a. de volgende gegevens over de railreiniger opgetekend (korte samenvatting):

Nadat de Rr3 in 1958 bij de GVB te Amsterdam in dienst genomen was, zorgde deze wagen samen met de oudere Rr2 uit 1910 bijna dagelijks voor het schoonhouden van de rails in de hoofdstad. Oorspronkelijk in de lichtgrijze werkwagenkleur, sedert begin jaren 70 in fel oranje. Midden jaren 80 werd de wagen buiten dienst gesteld, maar wel ter zijde gezet voor museumdoeleinden. De H56, zoals de wagen was vernummerd, kwam helaas buiten in weer en wind te staan in Amsterdam-Noord. En dat is zelfs funest voor een door Schörling Wagonbau in Hannover gebouwde oerdegelijke railreiniger uit dik plaatstaal.

foto wietze landman 15 april 2006


Via de Tramwegstichting kwam de reiniger in het Openluchtmuseum, zodat er nu toch weer een Amsterdamse tram door het museumpark rijdt. Vooral bij regen en in de herfst komt er veel vuil en zand in de groefrails terecht dat de Rr3 prima kan verwijderen, waardoor aan de baan en wielen van de trams minder slijtage zal optreden.


foto Huub van Keulen


meer info op http://home.hetnet.nl/~tram/TS/collectie/GTr/Rr3/Rr3.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten