maandag 21 augustus 2006

In memoriam Eduard Bouwman

17 augustus j.l. is tramcollega en "levenslang tram-fotograaf" Eduard Bouwman overleden.
Eduard is 74 jaar geworden en de mooie woorden op de rouwkaart spreken voor zich:

‘Het is druk bij de tramhalte, maar nu is het stil bij de remise in het Openluchtmuseum’

Voor degene die niet weten wie Eduard Bouwman is, Eduard is al vanaf juni 1996 betrokken bij ons tramproject en heeft als remisepresentator vele uurtjes in de remise doorgebracht om het publiek voor te lichten. Tevens is Eduard een verwoed fotograaf met een prachtige en zeer grote collectie foto’s en dia’s van trams uit het hele land. Verder heeft hij ook meegewerkt aan een aantal uitgaven van boeken over trams en hebben zijn foto’s in diverse tijdschriften gestaan.
Als eerbetoon aan zijn leven als tramfotograaf zal ik de komende tijd een reeks foto's uit zijn albums van met name de Arnhemse tram laten zien.
zie daarvoor ook www.arnhemtram.blogspot.com
Of kijk eens op http://www.koblenz-metternich.de/historisches01/strassenbahn03.php voor een van de buitenlandse sites waar materiaal van hem wordt getoond.

De familie/nabestaanden van Eduard wens ik (als tramcollega en bewonderaar van de enorme fotoproductie van Eduard) van hieruit veel sterkte bij het verwerken van dit droeve verlies.

In 2010 heb ik (WL) in de bibliotheek van het museum de foto's (uit de twee boekwerken die Eduard aan het museum heeft nagelaten) gedigitaliseerd; voor het raadplegen van de foto's hoeft nu niet steeds het kwetsbare album te worden gebruikt.