woensdag 22 augustus 2007

Oude trolley of tram naar Arnhemse attracties

foto: collectie Wietze Landman


Het lijkt erop dat de kans op een museumtramlijn van Arnhem NS naar het Openluchtmuseum flink groter is geworden met de komst van het Nationaal Historisch Museum.

Uit de Gelderlander van 22 augustus:

door Berry Kessels
ARNHEM - Het toekomstige Nationaal Historisch Museum krijgt een passende verbinding met het centraal station in Arnhem. De bedoeling is om de oude tramlijn via de Cattepoelseweg terug te brengen.

Bij de foto:Deze Arnhemse tram, zoals die voor de oorlog in de stad reed, werd in de jaren negentig van de vorige eeuw weer rijklaar gemaakt. Archieffoto: ANP/De Gelderlander.

Deze zou ook via de Parkweg en de Zijpendaalseweg moeten gaan lopen (waar vroeger geen tram was). Het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo zouden ook van de nostalgische tramlijn moeten kunnen profiteren. De gemeente en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen (KAN) zijn een onderzoek begonnen naar de mogelijkheid om de tramlijn in ere te herstellen. Mocht een tram niet lukken dan wil wethouder Cees Jansen van Verkeer oude trolleybussen laten rijden. "Het zou natuurlijk geweldig zijn als we de tram terug konden halen", zegt Jansen. "Maar een trolley is eenvoudiger."
Het Nederlands Openluchtmuseum zou een tramverbinding met de binnenstad toejuichen, zei directeur bedrijfsvoering Nederlands Openluchtmuseum Adelheid Ponsioen eerder in de serie 'Arnhem 800 jaar', in deze krant.
Stadsregiovoorzitter Jaap Modder heeft de gemeente voorgesteld om samen op te trekken. De Stadsregio regelt het openbaar vervoer in het gebied Arnhem-Nijmegen. De historische lijn zou daar een onderdeel van zijn. Hij zou het liefste de oude GETA-tram zien rijden.
Modder: "Dat zou toch een waanzinnige toeristische attractie zijn. Machtig. Langs Sonsbeek omhoog. Dit hoort bij het Nationaal Historisch Museum. De schoolkinderen komen aan op het station en stappen meteen in de geschiedenis."
Minister Plasterk van Onderwijs wees het Nationaal Historisch Museum na veel discussie over de vestigingsplaats in juli toe aan Arnhem. Hij zei te hopen dat veel schoolklassen de weg erheen zullen weten te vinden.
Voor het museum moet een nieuw pand gebouwd worden op het parkeerterrein van het Nederlands Openluchtmuseum. Bij de opening in 2011 moet de tram of trolley ook rijden, vindt wethouder Jansen.
De suggestie voor een historische tram is niet nieuw. In 2001 liet toenmalig burgemeester van Arnhem Paul Scholten al eens uitzoeken wat aanleg zou kosten. Voordeel is dat het oude tramtracé er in de vorm van de middenberm nog ligt op de Cattepoelseweg.

Zo reed de tram van en naar de Schelmseweg en zo moet hij weer gaan rijden, volgens de plannen om de historische lijn nieuw leven in te blazen. Foto: collectie Frans Brink

Voor aanpassingen van de wegen, vier haltes en bovenleidingen kwam hij toen op een bedrag van dik 7 miljoen euro. Toen waren haltes gedacht bij Burgers'Zoo/Nederlands Openluchtmuseum, ziekenhuis Rijnstate, het Watermuseum aan de Zijpendaalseweg en het Willemsplein.
Vervoerder Connexxion stond toen welwillend tegenover het plan en staat dat nog steeds, zegt woordvoerder Herman de Gooijer. "Als concessiehouder voor het openbaar vervoer in deze regio is het logisch dat wij partij zijn. En dan gaan we kijken wat we kunnen betekenen."

Openluchtmuseum en Stadsregio juichen verbinding tussen grote toeristische attracties en binnenstad toe. "Je stapt meteen in de geschiedenis."

Ook op 23 augustus staat in De Gelderlander weer een schitterend verhaal over de route van de oude Arnhemse tram naar het Openluchtmuseum. Klik daarvoor op http://www.arnhemtram.blogspot.com/