donderdag 5 juli 2012

Een origineel Amsterdams haltebord.


Kan het nog  Amsterdamser? Een schitterend pand uit de Amsterdamse Jordaan, een Amsterdams tramstel uit 1903 op bezoek en nu ook nog een origineel Amsterdams haltebord!
Na lang zoeken en vragen is het gelukt een bord te bemachtigen. Dit dankzij de medewerking van Otto Dijkstra, mede-oprichter van de NOM-tramdienst, die het op het spoor kwam, aanschafte en aan het NOM schonk.
De afdeling Presenteren heeft aangegeven dat het bord bij halte Freya geplaatst gaat worden. Tezamen met het Amsterdamse wachthuisje geeft dat een totaalbeeld van een Amsterdamse halte.

foto: Rob van Oostenrijk

Over het bord vertelt Otto het volgende: “Hoewel origineel, is het bord waarschijnlijk nooit gebruikt. De reden daarvoor is dat het eindpunt van lijn 4 op het bord Europaplein aangeeft. Een naam die in 1958 is toegekend aan het Westerscheldeplein.
Omdat lijn 5 vanaf 1952 tot 1961 door de Weesperstraat reed en nadien, 1961-1965, zoals voor de Tweede Wereldoorlog, weer door de Utrechtse straat, moet het bord uit de periode 1961-1965 stammen. In 1962 voerde het GVB nieuwe platte halteborden in met een rode schijf tbv de Coca Cola reclame. Ik ga ervan uit dat – indien echt gebruikt- het bord afkomstig is van of het Rembrandtplein, of een der bruggen over de Heren-, Keizers- of Prinsengracht.”

Op dit moment staat het bord in de remise te pronken naast de Amsterdamse 72 met het vooruitzicht op een hopelijk spoedige plaatsing bij halte Freya.

Rob van Oostenrijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten