vrijdag 1 februari 2013

Van gevangenisdirecteur tot tramconducteur


foto NOM Martin Wijdemans

Omroep Gelderland en dagblad De Gelderlander zoeken met DeBuzz het nieuws overal op. Zo duiken ze ook in heden en verleden van onze trambestuurder Frank Wittens:

ARNHEM - Frank Wittens was tijdens zijn werkzame leven gevangenisdirecteur. Nu is hij tramconducteur bij het Openluchtmuseum in Arnhem. Een jeugddroom die uitkomt.
Op het bureau van Will Teunissen, coördinator van de tramdienst bij het museum, ligt een stapel van 35 sollicitatiebrieven. Het merendeel van de briefschrijvers moet hij teleurstellen. Maar een jaar geleden maakte hij Frank Wittens (61) als een kind zo blij. De oud-gevangenisdirecteur vroeg al ver voor zijn pensioen of hij op termijn als vrijwilliger bij de tram aan de slag kon. Dat kon. “Mijn jeugddroom kwam uit.” Op zijn 8ste speelde hij met zijn eerste miniatuurtje van Märklin. Nu ‘speelt’ hij met echte trams. “Maar de veiligheid staat voorop, hoor”, zegt hij ernstig.
Hij vertelt over elke stop een wetenswaardigheidje. Hij heeft plezier in zijn werk, dat is overduidelijk. En dat ontgaat ook de bezoekers niet. “Bij het museum is iedereen vrolijk. Een groot verschil met de bajes. En hier betalen mensen geld om binnen te komen”, grapt hij. Een baan bij de museumtram is een kweekvijver voor aankomend ov-personeel. Af en toe stapt iemand van de ‘jonge garde’ over naar een betaalde baan bij de NS. Maar bovenal lijkt het een plek voor oud-conducteurs die hun hart hebben verloren aan hun vak of jarenlange hobby…

www.debuzz.nl