zondag 11 december 2016

Welkom in de lente van het Nederlands OpenluchtmuseumLaatste nieuws: reserveer vast het weekend van 17 en 18 juni.

Tramevenement i.v.m. jubileum Haagse Tram in ons museum.

Klik hier voor alle informatie van het museum.
Nu in het museum: de Oranjekoorts van Nederland.
En even terzijde: de onderstaande tram 631 staat weer strak in de lak.


Vanaf  24 maart is het weer zomerhoogseizoen in het museum. Iedere 7 minuten kunt u gratis in de tram stappen.


Stoomtram Alkmaar-Egmond hier in Egmond aan Zee
Deze winter kon U in onze Stolpboerderij (bij de gele brug) dagelijks vele malen naar een bijzonder winterverhaal luisteren. Vanaf 1889 tot 1905 heeft het geduurd voordat er een stoomtram van Alkmaar naar Egmond aan Zee kon gaan rijden.  Wat er allemaal aan deze aanleg voorafging en welke strijd er geleverd moest worden, dat hoort u in dit verhaal dat geen tram- en treinliefhebber mag missen.
Op vrijdag 22 juli 1905 was er dan toch eindelijk de lang verwachte officiële opening. Om kwart voor elf zetten in Alkmaar de, in allerijl uit Hoorn geleende, HSM-loc 173 ‘Zwaluw’ en haar drie wagons zich in beweging. Aan boord een bont gezelschap van hoogwaardigheidsbekleders: De Commissaris der Koningin, leden van Gedeputeerde Staten, inspecteurs van de spoorwegen, loco-burgemeester de Wit van Alkmaar, burgemeester Pranger van Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef, burgemeester van Rheenen van Bergen, vertegenwoordigers van het tramcomité en tal van andere gasten. Allen zaten comfortabel in de keurige wagons, die voorzien waren van 20 zitplaatsen in de tweede klas en 12 in de eerste. Onderweg door het polderlandschap kwamen enkele mensen hun huizen uitgelopen met grote ogen van verbazing. Hij was er eindelijk echt, de stoomtram!
foto  Edward van Rijsinge 13 jan2017In het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem rijden sinds 1996  gerestaureerde oude trams. Sinds september 1944 was de tram uit Arnhem verdwenen na het  hevige oorlogsgeweld rond de Rijnbrug.
U treft in het museum trams aan uit Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Arnhem uit de periode 1920 tot 1980. Bij elk van de zes haltes vindt u een rolstoelbrug. In het zomerseizoen kunt u iedere 5 tot 7 minuten een tram verwachten. De tram is gratis, d.w.z. inbegrepen in de entreeprijs van het museum.

Bekijk de trams van het Openluchtmuseum door de ogen van tramcollega Kees van Leeuwen.

Met de Museumjaarkaart of de Vriendenkaart  is  de toegang tot het museum geheel gratis, inclusief gratis toegang tot alle trams.  Mooier kunnen we het niet maken.

In 2013 maakte Wim de Knegt een foto van alle vrijwilligers.
klik op de foto om te vergroten.

GESCHIEDENIS
In de regio Arnhem reden van 1911 tot 1944 elektrische trams (daarvoor ook al een paardentram). De daarvan bestaande weblog bevat naast fotomateriaal ook persoonlijke herinneringen van Henk Wiggerts die al vanaf 1994 aan het museumtrambedrijf verbonden is.

Over deze museumtram-weblog:
Deze weblog is een privé-initiatief en heeft dus geen officiële status of organisatorische band met het museum. Ook op de website van het Openluchtmuseum vindt u veel informatie over het trambedrijf.

Historie en een overzicht van het museumtrambedrijf vindt u door te klikken op Overzicht museumtrambedrijf


Commentaren en aanvullingen zijn zeer welkom op wietze.landman@gmail.com of via de telefoon op nummer 026-3648948 of 06-57336898

Vergeet niet zo nu en dan eens een kijkje te nemen op de eigenzinnige spoorwegwebsite van Nico Spilt met complete aktiviteitenagenda.

LET OP: het Openluchtmuseum  heeft haar website volledig vernieuwd. Het kan zijn dat enkele links in deze weblog daarom niet meer goed werken. Excuses daarvoor.Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen