dinsdag 31 oktober 2006

Feest 7 oktober: Museumtram bestaat 10 jaar

Sinds 6 april 2006 bestaat de Arnhemse museumtram in het Openluchtmuseum 10 jaar.
Alle (oud)trammedewerkers hebben van de directeur van het museum een uitnodiging ontvangen om een jubileumfeest mee te vieren op 7 oktober 2006.
Op bovenstaande foto: groepsfoto met alle genodigden (Martin Wijdemans)
En dat hebben we gemerkt: meer dan honderd (oud) collega's, bouwers van het eerste uur, echtgenoten en andere betrokkenen hebben samen het jubileum inhoud gegeven. Sprekers waren de heer Jan Vaessen (directeur NOM), de heer J. Koopmans en de heer R. Platjouw met een powerpointpresentatie. Verder uiteraard feestelijk eten en drinken.

Koopmans blijkt tot in detail de hele geschiedenis van de bouw van tramserie 70-75 (Beijnes Haarlem 1929) in zijn hoofd te hebben en ook nog eens het volledige proces van het tot stand komen van de tram in het museum tot op iedere letter te beheersen. Hij was zelf ook de drijvende kracht achter de bouw van de tram in het museum. Directeur Vaessen vraagt hem terecht aan het einde van zijn betoog om een kopie van de toespraak om deze voor het museale nageslacht te kunnen bewaren.René Platjouw (foto hierboven) toont een bijzonder mooie presentatie met vele foto's uit de tienjarige geschiedenis van de museumtram.

De keuze en samenstelling van foto's is zo mooi gemaakt dat deze in de vorm van een fotoboekje via de museumwinkel zal verschijnen, zo vertelde me René Platjouw na afloop.


Rob van Oostenrijk (een van de gangmakers achter het tramjubileum en met Koopmans en André Goossens een van de drijvende krachten achter het tot stand komen van het trambedrijf) wist bij de Aldi en Coop in Oosterbeek bovenstaand Bulgaars muziekduo te strikken voor deze feestdag. Benader ze daar gerust om ze in te huren voor een feestje, of regel dat via Rob via email M.A.R.v.oostenrijk@xs4all.nl !!In de leeggemaakte remise (alle trams staan buiten) zitten we en staan we (tussen een volledig vernieuwde presentatie betreffende de geschiedenis van de Arnhemse tram; zie andere post op deze website) te luisteren, bij te praten, te borrelen en te genieten van 10 jaar tram.

Het was een zinvolle mooie jubileumbijeenkomst met veel ruimte voor ontmoetingen tussen trammedewerkers en oud-medewerkers en bouwers van het eerste uur. Ook over tien jaar is er beslist nog onze museumtram, maar voor de volledigheid (zo hoorden we nog eens van René Platjouw): het is geen museumtram maar een trambedrijf met oude trams in een museum. Het is er allemaal niet minder om.