woensdag 20 augustus 2008

Thema Relaties: Neem de Trouwtram

Het thema voor 2008 in het Openluchtmuseum is Relaties in al haar vormen en manieren door de eeuwen heen. Wie z'n relatie op een mooie manier wil bestendigen, kan ik het museum kiezen voor de Trouwtram.
Zie http://www.openluchtmuseum.nl/ voor details over het Relatiethema, over trouwen in het museum en over het gebruik van de echte Arnhemse tram daarvoor.


Regelmatig gebeurt het dat de tram een aanstaand bruidspaar en gezelschap naar het kerkje vervoert. Indien dat niet van te voren is aangekondigd - d.w.z. niet besteld door het bruidspaar- vindt vervoer plaats met een gewone dienstram tezamen met het andere publiek. Maar het komt steeds meer voor dat er een aparte tram wordt besteld. In de grote steden met een trambedrijf werd in zo'n geval de tram opgetuigd met bord en bloemen: het publiek kon dan ook zien dat men met een speciale tram te maken had. Al langer had de jubileumcommissie van het museumtrambedrijf de wens zo'n traditie in ere te herstellen.

Met dank aan Jenny Wiggerts, Leny Ros, Henk Wiggerts en Rene Platjouw kunnen wij thans voorrijden met de GETA 76 als Trouwtram, voorzien van bord, bloemen en het personeel in vol ornaat, d.w.z. met uniformjas, pet en witte handschoenen.

Het is een feestelijk en fantastisch gezicht om deze speciale tram op het nieuwe inhaalspoor te zien staan, wachtend op de gasten.