zaterdag 25 oktober 2008

Gladde rails door bladeren ??

Het herfstseizoen is weer aangebroken en dus vallen er bladeren op de rails waaruit de zware tram steeds wat olieachtige vloeistof perst; en dus worden de rails glad en is het soms lastig de heuvels in het museum te beklimmen of af te dalen. Gelukkig kan vanuit de tram zand op de rails gestrooid worden (vóór de wielen vanuit speciale zandbakken) zodat er meer grip ontstaat.


foto: René Platjouw

Ook hebben we nog onze Rr3 railreinigingstram uit Amsterdam die een hoop troep van de rails kan verwijderen, onder het motto "Haal de Enka spons erover" (klik voor de historie HIER)

Uiteraard moet een trambestuurder meer alert zijn en rekening houden met een langere remweg, maar tot grote problemen of ongelukken heeft dit gelukkig nog nooit geleid. Wel wordt bij gladheid de zware aanhangwagen 1050 in de remise gehouden om te voorkomen dat een tram echt niet meer boven kan komen.

Wat u ook elders mocht hebben gehoord of gelezen: de tram in het Openluchtmuseum rijdt veilige rondjes. Vanuit de coördinatie van de tramafdeling kwam desgevraagd de volgende toelichting: “..de trams worden door gediplomeerde bestuurders gereden. De bestuurders en conducteurs worden periodiek getraind op moeilijke situaties, zoals slechte baanomstandigheden, maar ook materieelstoringen worden gesimuleerd. Een deel van het materieel is daarnaast al voorzien van noodremvoorzieningen; een ander deel krijgt deze (extra) aanpassing in de nabije toekomst. Ook is er een speciaal waarschuwingsysteem met lichten,  dat ongewenste aanvaringen met ander verkeer op het museumterrein moet voorkomen! “

railreiniger Rr3 (foto René Platjouw)